+45 2588 5050 kontakt@effx.dk

Som del af afslutningen på vores uddannelse som osteopater har vi været pålagt at skrive en kandidat afhandling. Jonas har i juni forsvaret hans opgave, som han har arbejdet på siden sommeren 2019. I denne blog vil Jonas præsentere sit studie samt de fund som blev gjort.

Formålet med undersøgelsen var at afdække, om en enkelt session med osteopatisk manuel behandling (OMT), udført som en højhastigheds-lav amplitude-teknik (også kendt som manipulation) på det proksimale tibiofibulare led ville øge Muscle Peak Force (MPF) i Peroneii muskulaturen hos professionelle fodboldspillere.

Studiet tog udgangspunkt i den eksisterende forskning inden for allopatisk behandling inden for ankel traumer. Studiet gav et osteopatisk syn på forbedring af muskelkraft ved hjælp af neuromuskulær facilitering, baseret på hypotesen om, at forstyrrelser af nerven som forsyner peroneii muskulaturen og afferent flow vil føre til nedsat motorisk output og vedvarende funktionsnedsættelse efter en ankelforstuvning.

68 fodboldspillere fra forskellige klubber deltog i studiet. Studiet var designet som et RCT-studie med double-blinding. Spillerne blev inddelt i hhv. en kontrol gruppe og en OMT gruppe. Alle spillere fik målt deres maksimale styrke i Peroneii muskulaturen med et håndholdt dynamometer to gange før hhv. manipulations behandling eller kontrol behandling og to gange efter. 

Resultat:

OMT øgede MPF med en statistisk signifikans på P <.001 og en effektstørrelse på 0.492 (Cohens d).

OMT sammenlignet med kontrol viste en statistisk signifikant stigning i MPF med P <.002, en effektstørrelse på 0.777 og et CI 1.31-2.92 kg. 

OMT med kavitation af PTFJ øgede MPF endnu mere P <.001 og effektstørrelse på 0.632. 

Sammenligning af OMT med kavitation til kontrol viste også en statistisk signifikant stigning i MPF med P <.001, effektstørrelse = 0.94 og et CI 1.17-3.28 kg.

Diskussion 

OMT virker til at øge MPF gennem ændringer i håndteringen af ​​afferent input gennem feedback fra muskel spindler og mekanoreceptorer i ledkapsel, fascia og kutane taktile receptorer, der påvirker den kortikale somatosensoriske behandling, sensorimotorisk integration og motorstyring, hvilket resulterer i funktionel optimering.

Konklusion

Undersøgelsen viste en statistisk signifikans af OMT, P <.003 og effektstørrelse 0.777, hvor man sammenlignede OMT-intervention med kontrol. Interessant og af væsentlig betydning var, at OMT-forsøgspersoner, der opnåede en kavitation af PTFJ, øgede MPF med en statistisk signifikans P <.001 og effektstørrelse på 0,94. Før- og eftermålinger af OMT-intervention viste sig at have en stigning i MPF med statistisk signifikans P <.001 og effektstørrelse på 0.492, endnu mere for OMT-intervention med kavitation af PTFJ P <.001 og effektstørrelse på 0.632.

Studiet viser altså vigtigheden af ​​at anvende osteopatiske principper til behandling af ankelforstuvning i en multimodal behandlingsstrategi.

Helena bliver chef-fysioterapeut i Hillerød

Helena bliver chef-fysioterapeut i Hillerød

Helena ansættes som chef-fysioterapeut i 1. divisionsklub Vi er glade og stolte på Helenas vegne over, at hun fornyligt er blevet udnævnt som ny chef-fysioterapeut for Hillerød FC. Hun skal fremover stå for skadesbehandling, genoptræning og forebyggelse af skader hos...

Diafragma – viden om muskler

Diafragma – viden om muskler

Viden om musklerne - Diafragma Diafragma er måske kroppens vigtigste muskel. Musklens funktion er bl.a. vejrtrækning, udskiftning af hhv. ilt og CO2, bevægelse af organer, trykudveksling af luft mellem brystkassen og maven. Alt sammen essentielt for mennesker....

Livmoderen – viden om organer

Livmoderen – viden om organer

Viden om organerne - Livmoderen Livmoderen er et muskuløst organ, som har til formål at beskytte, forsyne og nære det befrugtede æg. Når tiden kommer, anvender livmoderen sine muskulære egenskaber som en essentiel del af fødslen. Livmoderen og æggestokkene...

Peter på U17 og U18 landsholdet

Peter på U17 og U18 landsholdet

Peter ansættes af DBU - skal være fysioterapeut for U17 og U18 landsholdet i fodbold Peter har nu taget endnu et spændende skridt i sin karriere efter, at han nu er blevet fast tilknyttet det danske U17 og U18 landshold i fodbold. Peter har i de seneste måneder været...

Velkommen til Rikke

Velkommen til Rikke

Velkommen til Rikke - ny baby og børne specialist Vi er glade for, at vi fra 3. maj kan byde Rikke velkommen i klinikken. Rikke er aktuelt i gang med det sidste år på osteopatstudiet og vil med sin osteopatiske tilgang og gode humør være en fantastisk tilføjelse til...

Tolvfingertarmen – viden om organerne

Tolvfingertarmen – viden om organerne

Viden om organerne - Tolvfingertarmen Tolvfingertarmen er et vigtigt organ, der indgår som en vital del af vores fordøjelsessystem. Rigtig mange problemstillinger kan være afledt af en ubalance i fordøjelsessystemet. Herunder hovedpine, nakke- og ryggener, samt...