“Vi har samlet en række gode råd, som både vi og forskerne mener, kan have en effekt på smerter som følge af stillesiddende arbejde.”

“… konsekvenserne af den stillesiddende hverdag er en forøgning af sygedage, og langt de fleste med kontorarbejde oplever eller har oplevet smerter og manglende livsglæde.”

 

En stor del af den danske befolknings dage foregår siddende foran en computer. Dårlige vaner, travlhed og stress fylder mere og mere. Alle ved det. Det er bare så svært at få gjort noget ved det. Det er et af de områder, hvor der forskes allermest, eftersom at konsekvenserne af den stillesiddende hverdag er en forøgning af sygedage, og langt de fleste med kontorarbejde oplever eller har oplevet smerter og manglende livsglæde. 

 

Vi har samlet en række gode råd, som både vi og forskerne mener, kan have en effekt på smerter som følge af stillesiddende arbejde. Det er vigtigt at huske på, at vaner tager tid at ændre, og vi anbefaler derfor, at man gradvist implementerer flere og flere af disse råd.

 

Indstil din arbejdsplads

Det er vigtigt, at du får indstillet dit bord, tastatur, stol, skærm og lys for at få den optimale arbejdsplads. En fysioterapeut eller ergoterapeut kan altid vejlede dig omkring dette.

Stå op i løbet af dagen

Der er 2-3 gange så meget belastning på den nederste del af lænden, når du sidder, ift. når du står. Den stående stilling aflaster ryggen, og samtidig forbrænder du mere end i den siddende stilling.

Strækøvelser

Strækøvelser giver energi og er nemme at lave. Lav dem ved printeren eller kaffemaskinen, eller inspirer de andre på kontoret. Brug mindst 30 sek. på hver strækøvelse, du laver.

Vær aktiv i løbet af dagen

Du skal snyde dig selv til mere motion. Hold gå-møder, drop e-mailen, og giv en kollega mundtlig besked. Brug altid det fjerneste toilet, kopi- og kafferum.

Drik & spis

Et stabilt blodsukker og væskebalance gør, at du yder mere og føler dig mindre træt. Husk at kaffe er vanddrivende, så drik alm. vand ved siden af.

Den bedste stilling er den næste

Ingen stilling er optimal, hvis du skal sidde i den for længe ad gangen. Sørg for at variere din arbejdsstilling. Har du svært ved det, så sæt en alarm, eller skriv det i din kalender.

Træn 2 minutter

Øget blodgennemstrømning til dine muskler giver færre smerter i ryg, nakke og skuldre. Træn 2 minutter om dagen – vi anbefaler at få fingre i en elastik.

Vær bevist om dine vaner

Som nævnt tager det tid at skifte vaner. Sørg for at lægge en plan, og implementer gradvist de ændringer, der skal til, for at du får det bedre.

Tag trapperne

Ingen grund til at vente på elevatoren. Tag altid trapperne, og få pulsen op og ilt til musklerne. Det bliver lettere og lettere for hver gang, du gør det.

Få behandling, hvis du har vedvarende gener

Det er aldrig en god ting at gå med gener særligt længe ad gangen. Har du haft gener i mere end 1-2 uger, så søg fysioterapeut. På den måde undgår du at udvikle kroniske skader.

Har du spørgsmål eller brug for hjælp til at komme af med dine kontorrelaterede problemer, så er vi naturligvis klar til at behandle dig, så du hurtigst muligt kommer tilbage til en sundere og smertefri hverdag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom

Symptomer og årsag Karpaltunnelsyndrom dækker over en af klemning af medianus nerven. Hånden og underarmens nerveforsyning sker via tre nerver; Radialis nerven, Ulnaris nerven og til sidst Medianus nerven. De tre nerver udspringer fra en større forsamling af nerver i...

Golfalbue

Golfalbue

Symptomer og årsag Golfalbue eller Epicondylitis Medialis, som den også hedder, er en betegnelse for en inflammationstilstand på indersiden af albuen. Diagnosen dækker over en overbelastningsskade af de sener/muskler, som går fra indersiden af albuen og ned til...

Tennisalbue

Tennisalbue

Symptomer og årsag Tennisalbue eller Epicondylitis Lateralis, som den også hedder, er en betegnelse for en inflammationstilstand på ydersiden af albuen. Diagnosen dækker over en overbelastningsskade af de sener/muskler, som går fra ydersiden af albuen og ned til...

Springerknæ – Jumpers knee

Springerknæ – Jumpers knee

Symptomer og årsag Springerknæ eller Jumpers knee er en klassisk skade hos fodboldspillere, løbere eller personer med mange ensartede belastninger som fx. løb, hop og spark. Diagnosen dækker over en inflammationstilstand i senen mellem din knæskal og underbensknogle...

Skinnebensbetændelse

Skinnebensbetændelse

Symptomer og årsag Skinnebensbetændelse - også kaldet Shin splints eller Tibial stress syndrom er en inflammationstilstand omkring skinnebenet. Der er tale om en overbelastningsskade, som ofte kommer til udtryk ifm. langvarig belastning af underbenet som ved løb. Som...

Achillessene betændelse

Achillessene betændelse

Symptomer og årsag Achillestendinit eller achillestendinopati er hvad vi i daglig tale vil kalde for betændelse af achillessenen. Det er en skade som oftest rammer sport udøvere såsom løbere, fodboldspillere m.m. Tilstanden dækker over en belastningsrelateret skade,...